Algemeen

Hallum is het grootste dorp van de gemeente Ferwerderadiel, gelegen tussen de Waddenkust en de Dokkumer Ee. De gemeente telt 12 dorpen waarvan Ferwert de hoofdplaats is.

Landschap
Beschermde dorpsgezichten, fraaie kerken en molens, historische terpen en kloosters en de ongerepte kwelders langs de Waddenkust zijn enkele kenmerken van het gevarieerde landschap in Ferwerderadiel. Voor vakantiegangers en dagrecreanten die houden van rust, ruimte, cultuur en natuur is Ferwerderadiel een prachtige gemeente in de regio Lauwersland.

Toerisme
In Ferwerderadiel zijn veel fiets- en wandelmogelijkheden. Sinds 2006 kan er in Ferwerderadiel worden gefietst aan de hand van het Fietsroutenetwerk Noordoost Fryslân. Dit netwerk verknoopt kleinere fietsroutes aan elkaar. Zo kan een eigen fietsroute worden samengesteld. Naast fietsen en wandelen, biedt Ferwerderadiel ook voldoende watersportmogelijkheden zoals varen, vissen en kanoën.

Wonen en werken
De gemeente Ferwerderadiel is een Friese plattelandsgemeente met een oppervlakte van 13.310 hectare en telt circa 9.000 inwoners. Het is een uitgestrekt gebied, gelegen tussen de Waddenkust en de Dokkumer Ee, dat wordt gekenmerkt door de eeuwenoude strijd tegen het water. Dijken en terpen zijn dan ook veel voorkomende landschapselementen.

Hallum telt ruim 2800 inwoners. Naast de bekende fabrieken als Helwa wafelbakkerij, Hellema koekfabriek en Van der Meulen meesterbakkers, heeft het dorp voorzieningen als een openluchtzwembad, een fitnesscentrum, een jachthaven en een multifunctioneel centrum.
Het multifunctioneel centrum Trefpunt is een modern gebouw, opgeleverd in 2004. Het beheer is ondergebracht in een stichting. Het bestuur van het Trefpunt bestaat uit 7 personen. Het centrum wordt gerund door een beheerder in vaste dienst, met daarnaast een aantal vrijwilligers.

Het gebouw staat in de kern van het dorp, met rondom voldoende parkeerplaatsen aan de Singel en bij het zwembad. Tegenover het Trefpunt is een hoenderpark en speeltuin.

oreelHelwa_logovan der meulenlogo hellema